Cine a inventat păcănelele?

Cine a inventat păcănelele și cum au evoluat pe parcursul timpului

Sloturile sunt unele dintre cele mai populare jocuri de cazino, furnizând 70 – 80 % din profiturile acestora. Disponibile atât în cazinourile terestre, cât și în cele online, sloturile (,,păcănele” în limbajul specific jucătorilor români)  pot fi sursa unor câștiguri rapide, în orice moment. Cu mii de jocuri din care să alegem, ne punem întrebări legate de începuturile acestora.

Cum au apărut păcănelele?

Cine a inventat păcănelele
Te întrebi Cine a inventat păcănelele? Răspunsul este Charles Fey

Primele dispozitive de jocuri de noroc operate au apărut la finalul secolului XIX în America și au fost denumite slot-machine, așa cum erau numite și celelalte automate pentru diverse produse (tutun, bomboane, etc.).

Acestea erau amplasate în baruri și, la introducerea unei monede, inițiau o întrecere pe care clienții pariau. Câștigurile erau plătite în băuturi, trabucuri sau jetoane care puteau fi schimbat pe băuturi răcoritoare.

Charles August Fey, un mecanic american din San Francisco, născut în Bavaria, a construit în 1894 primul aparat slot-machine cu monede – astfel că el este răspunsul la întrebarea cine a inventat păcănelele?

Amplasat într-un salon, acesta a avut succes imediat, iar inventatorul său a renunțat la slujbă și s-a dedicat producției. În 1898, Fey a lansat Card Bell, primul slot cu plăți automate în numerar, pentru ca în 1899 să lanseze Liberty Bell, primul aparat care a introdus între simboluri potcoava și clopotul. Din cele peste 100 de aparate Liberty Bell produse, se mai păstrează 4 care sunt plasate în diverse muzee.

Evoluția sloturilor

  • În 1909 guvernatorul din San Francisco a interzis sloturile la intervenția Bisericii. La momentul respectiv, în oraș funcționau 3.300 sloturi.
  • Tot în 1909 au fost introduse fructele printre simboluri.
  • În 1910 Mills Novelty Company a introdus unul dintre cele mai cunoscute simboluri – ,,BAR” – o stilizare a unui pachet de gumă.
Cine a inventat păcănelele
Cine a inventat păcănelele și simbolurile acestora
  • Tot Mills Novelty a inventat ,,Jackpot”-ul în anul 1916. O anumită combinație de simboluri pe role determinau aparatul să elibereze toate monedele.
  • Aparatele slot-machine au crescut în popularitate în anii crizei economice. Faptul că erau operate frecvent de membrii ai crimei organizate a dus la înăsprirea legislației, astfel încât, în 1951, ele erau ilegale în toată America, fiind acceptate doar în Nevada.
După cel de-al doilea război mondial a urmat o nouă perioadă de înflorire a acestei industrii datorită politicilor liberale și a veniturilor pe care acestea le generau la buget.
  • În anii 1950 au apărut sloturile electromecanice care permiteau noi scheme de plată, cum ar fi multiplicatorii cu 3 sau 5,  și plăți proporționale cu numărul de monede introduse înainte de a trage mânerul.
  • 1963 este anul introducerii primei mașini electromecanice. Ea a fost dezvoltată de firma Bally și reușea să facă plăți automate de până la 500 de monede. După ce slotul a câștigat în popularitate, maneta a fost înlocuită cu un buton.
Cine a inventat păcănelele
Cine a inventat păcănelele și evoluția acestora – primele aparate cu butoane în loc de manetă
1975 a fost anul în care în Vegas a fost introdus primul aparat în care rolele au fost înlocuite cu un simulator pe un monitor. Mașina dezvoltată de Fortune Coins afișa videoclipurile pe un televizor Sony.
  • Primul jackpot progresiv a fost inițiat în 1986. Tehnologia permitea conectarea mai multor sloturi din diverse locații și, astfel, o parte din fiecare monedă introdusă era direcționată spre un fond de premii special. În 2003, Megabucks, un slot machine din Vegas, a plătit un jackpot de 39,7 milioane de dolari.
  • Secolul 21 a adus explozia industriei cazinourilor online. Dezvoltarea tehnologiei permite diverse funcții care fac din sloturile online adevărate opere de artă grafică.

Cum vor evolua sloturile în viitor?

Sloturile online, disponibile atât pe dektop, cât și pe dispozitive mobile, sunt un teritoriu fără limite pentru dezvoltatorii de jocuri de cazino. Atunci când un slot poate fi  accesat de milioane de oameni în același timp, există disponibilitatea de a investi cât mai mult pentru a implementa diverse tehnologii în dezvoltarea acestuia.

Creșterea bazei de jucători și ridicarea constantă a nivelului de trai creează condițiile depășirii unor limite în acest domeniu, cum ar fi, de ce nu, Jackpot-ul de 1 miliard. În plus, apar deja primele sloturi din categoria Realitate Virtuală, așa cum sunt Gonzo’s Quest VR sau Jack’s world de la NetEnt.

Ai aflat lucruri intersante din articolul „Cine a inventat păcănelele?”. Dacă da, nu ezita să-l distribui și prietenilor! Mulțumim!