Curiozități despre numărul 7

 Curiozități despre numărul 7

Numerele sunt o prezență constanță în viața noastră, fie că vorbim despre date istorice, repere geografice, calcule sau măsurători. Atunci când un număr apare periodic în anumite momente ale vieții, tindem să îl asociem cu acestea. Un astfel de număr, considerat de multe culturi și civilizații unul norocos, este numărul 7, despre care vom prezenta unele coincidențe și curiozități.

 Curiozități despre numărul 7 în matematică

Curiozități despre numărul 7
Curiozități despre numărul 7 în matematică

Cifra 7 este al patrulea număr prim în ordine crescătoare, un prim Mersenne, primul număr Woodall și al patrulea prim factorial. 7 este singurul număr mai mic decât 15 care nu poate fi reprezentat ca o sumă a pătratelor a trei numere întregi. Dar acestea sunt doar cele mai interesante curiozități despre numărul 7 din zona matematicii. Citeștee în continuare pentru a afla o mulțime de informații intersante despre acest subiect!

Cele 7 minuni ale lumii antice

După ce Alexandru cel Mare (356 î.Hr. – 323 î.Hr.) a făcut din greci stăpânii Orientului Apropiat, aceștia au intrat în contact cu cultura egipteană, cu cea babiloniană și cea persană. Impresionat de acestea, Antiper din Sidon a întocmit o listă cu cele mai spectaculoase construcții din zona Mediteraneană și Orientul Mijlociu:

  1. Piramida lui Keops sau Marea Piramidă de la Giza/Giseh – este singura dintre minunile antice care mai este în picioare. Ea a fost construită în jur de 2550 î.Hr. și timp de 43 de secole a fost cea mai înaltă construcție din lume (a fost detronată de turnul Eifel în 1889).
  2. Grădinile suspendate din Babilon sau Grădinile Semiramidei – fără dovezi ale existenței, se presupune că această grădină luxuriantă cu 7 etaje a fost construită de babilonieni în jur de 600 î.Hr. și ar fi dispărut în secolul 1 î.Hr.
  3. Statuia lui Zeus din Olimpia – a fost sculptată de Phidias în 435. Materialul folosit a fost lemnul, acoperit cu foițe de aur și plăci de fildeș. Soclul construcției a trecut testul timpului, putând fi admirat și astăzi.
  4. Templul Zeiței Artemis sau Templul Dianei – terminat în 550 î.Hr., după 120 de ani de la începutul construcției, acest monument din blocuri de marmură a adăpostit o statuie a zeiței. A fost distrus în 401 d.Hr. la comanda Sf. Ioan Gură de Aur.
  5. Colosul din Rhodos – o înfățișare a lui Helios, zeul grec al Soarelui, monumentul a fost finalizat în 282. Î.Hr., după 12 ani de eforturi. Având o înălțime de 33 de metri pe un soclu de 15 metri, statuia a fost construită din bronz și întărită cu fier și piatră.
  6. Farul din Alexandria – construit din blocuri de marmură albă în secolul 3 î.Hr. pe Insula Pharos din Egipt, acest indicator pentru marinari a fost distrus de cutremurele din 1303 și 1323.
  7. Mausoleul din Halicarnas – este un monument funerar din nordul orașușui Bodrum. Cu o înălțime de 49 de metri, el a fost finalizat în 335 î.Hr. și a fost distrus de un cutremur.

Cele 7 minuni ale Evului Mediu

Dacă în privința minunilor lumii antice nu există îndoieli, în ceea ce privește minunile perioadei medievale sunt unele controverse, fiind alese doar 7, pentru similitudini cu precedentul top.

  1. Stonehenge – o construcție megalitică din orășelul Bath din Câmpia Salisbury din sudul Angliei. Construcția a durat mai multe secole și a avut rol de Observator al Soarelui și Stelelor.
  2. Colosseum sau Amphitheatrum Flavius – construit în timpul Împăratului Vespasian pentru luptele cu gladiatori. Ruinele sale sunt un simbol al Romei și Simbolul internațional împotriva pedepsei capitale.
  3. Catacombele Kom el Shoqafa – cel mai mare sit funerar greco-roman-egiptean. Situat în apropierea Templului Lui Serapis, un zeu grec și egiptean, necropola și-a păstrat destinația până în secolul 4 d.Hr.
  4. Marele Zid Chinezesc – realizată în perioada 770 – 256 î.Hr., construcția, vizibilă din spațiu, are o lungime de 21.196,18 km din care mai sunt în picioare aproximativ 5.000 km. Rolul său, pe care l-a îndeplinit până în secolul XIX, a fost de apărare a graniței din nordul Chinei.
  5. Turnul de Porțelan din Nanjing – construit pe malul stâng al fluviului Yangtze, în Nanjing, vechea capitală a Chinei Antice, turnul din cărămizi de porțelan alb avea o înălțime de 80 de metri și 130 de trepte, iar pe timpul nopții era luminat cu 140 de felinare. A fost distrus în 1856.
  6. Hagia Sofia sau Biserica Înțelepciunii Divine – este o fostă biserică ortodoxă construită de Împăratul Iustinian în 537, transformată de Mehmet Cuceritorul în moschee în 1453. Din 1935 a fost declarată monument, pentru ca, din acest an, să funcționeze iarăși ca moschee.
  7. Turnul Înclinat din Pisa – Clopotnița Catedralei Italiene din Pisa are o înălțime de 54,5 metri, 293 de trepte și prezintă o înclinație față de nivelul solului de 5,5 grade. Ca și curiozitate, cele 7 clopote ale sale reprezintă cele 7 note ale gamei Do Major.

Fără a fi mai prejos ca și caracteristici sau importanță istorică, următoarele monumente ar putea fi în orice moment incluse între minunile Evului Mediu:

  • Taj Mahal – monument-mormânt dedicat iubirii veșnice construit între 1631-1653 în memoria lui Mumtaz Mahal, soția preferată a Împăratului Mogul Shah Jahan.
 Curiozități despre numărul 7
Taj Mahal, Agra, India
  • Citadela Cairo – fortăreața orașului Cairo, a reprezentat reședința tuturor conducătorilor Egiptului din secolul al XII-lea până la jumătatea secolului XIX.
  • Catedrala Ely – reprezintă scaunul episciopal al Episcopului de Ely. Catedrala este o construcție normandă începută în 1100 și finalizată în 1139. Este una dintre cele 3 catedrale din Anglia fără clopote.
  • Cluny Abbey – mănăstire benedictină din Burgundia, Franța. A fost fondată în 1910 de Ducele de Aquitaine, Guillaume I cel Pios. A adăpostit Biblioteca din Cluny, una dintre cele mai mari din acea vreme, devastată de hughenoți în 1562.

Cele 7 minuni naturale ale lumii

 Curiozități despre numărul 7
Curiozități despre numărul 7 Grand Canyon
  1. Marele Canion – situat în Arizona, SUA, este rezultatul eroziunii produse în milioane de ani de curgerea râului Colorado și înălțarea simultană a platoului Colorado. Lungimea canionului este de 477 de km, lățimea variază între 400 de metri și 24 de km, în timp ce adâncimea poate ajunge la 1.600 metri.
  2. Marea Barieră de Corali – este cea mai mare structură din lume construită doar de organisme vii. Ea este vizibilă din spatiu și ocupă peste 2.600 kilometri pătrați în largul coastei Queensland din Australia.
  3. Portul orașului Rio de Janeiro – având forma unui golf sau chiar a unui lac. Acesta un debarcader continuu de 7 km plus alți 800 de metri. Poartă de intrare pentru produse comerciale, dar și pentru turiști, portul este unul spectaculos, motiv pentru care figurează în acest top.
  4. Vârful Everest – situat la granița dintre Nepal și China, vârful Everest este cel mai înalt punct de pe pământ cu o altitudine de 8848 metri. El mai este cunoscut sub numele nepalez Sagarmatha (Mama Oceanului) sau sub cel tibetan Chomolungma (Mama Universului).
  5. Aurora Boreală sau Luminile Nordului – fenomen de colorare a cerului în urma coliziunii dintre moleculele gazoase de pe pământ și particulele încărcate magnetic provenite din vânturile solare.
  6. Vulcanul Paricutin – este un vulcan monogenetic (nu va mai erupe după erupția de formare) care a apărut în statul Michoaca din Mexic în 1943. După 9 ani de erupție s-a stabilizat la o înălțime de 424 metri.
  7. Cascada Victoria – intre cele 7 minuni naturale ale lumii se află și una dintre cele mai înalte cascade din lume,  situată pe râul Zambezi, la granița dintre Zambia și Zimbabwe, între orașele Victoria Falls și Livingstone.

Numărul 7 – simbolul norocului

Multe culturi consideră numărul 7 un număr norocos. Mitologia japoneză face referire la Cei 7 Zei ai Norocului (Shichifukujin), iar în cultura chineză a 7-a zi după Luna Plină este Ziua Omului care trebuie sărbătorită ca și ziua de naștere.

Curiozități despre numărul 7

Numărul 7 este unul dintre cele mai întâlnite și mai populare simboluri la sloturile online. În cazinourile online liniile de plată cu șeptari sunt printre cele mai valoroase. În multe jocuri, 7 are și rol de wild, înlocuind alte simboluri în combinații câștigătoare. De aceea, printre jucătorii români s-au consacrat denumiri ca ,,păcănele 777” sau ,,jocuri ca la aparate cu șeptari”. Acest număr poate aduce mult noroc jucătorilor de zaruri, deoarece 7 este combinația cea mai mare frecventă la acest joc.

Credința și numărul 7

Credința creștină are numărul 7 prezent în multe dintre momentele sale:

  • Dumnezeu a creat lumea în șapte zile (a șaptea și cea mai importantă fiind ziua de odihnă).
  • Sărbătorile din Vechiul testament erau legate de acest număr: ziua a 7-a, a sâmbetei, săptămâna a 7-a a cincizecimii, luna a 7-a, a sărbătorii corturilor
  • 7 zile de odihnă în corturi în amintirea eliberării evreilor din robia egipteană.
  • Conform Bibliei, în al 7-lea an nu se semănau ogoarele, fiind consumat doar ce producea pământul de la sine, se iertau datoriile și erau eliberați robii.
  • Cele 7 virtuți ale omului sunt: smerenia, dărnicia, bunătatea, răbdarea, modestia, abstinența și sârguința
  • Cele 7 păcate capitale sunt: lăcomia, desfrâul, avariția, invidia, mânia, lenea și trufia
  • Templul lui Solomon avea 7 trepte.

Evreii aveau mai multe nume pentru Dumnezeu, dar 7 dintre ele trebuiau reproduse corect: El, Elohim, Adonai, Yhwh (Yehova), Ehyeh-Asher-Ehyer, Shaddai și Zebaot.

În mai multe credințe există 7 trepte ale raiului care sunt asociate cu Pământul, Soarele și cele cinci planete care se văd cu ochiul liber: Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn. În iudaism, al șaptelea rai era denumit Araboth și este casa Tronului Gloriei, păzit de 7 arhangheli.

Alte curiozități despre numărul 7

  • Apa pură are ph 7 (neutru).
  • Sunt 7 perioade în Tabelul Elementelor al lui Mendeleev
  • Gama Do Major are 7 note (do, re, mi, fa, sol, la, si)
  • Spectrul luminii albe este compus din 7 culori – ROGVAIV – roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo, violet
  • Pământul are 7 continente: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Europa și Oceania
  • Zilele săptămânii au fost numite după cele 7 corpuri cerești cunoscute la vremea respectivă: Luni (ziua Lunii), Marți (ziua lui Marte), Miercuri (ziua lui Mercur), Joi (ziua lu Jupiter), Vineri (ziua lui Venus), Sâmbătă (ziua lui Saturn), Duminică (ziua Soarelui). Numele planetelor erau și numele unor zei romani.
  • Roma a fost construită pe cele 7 coline: Palatina, Capitolina, Quirinal, Viminal, Esquilina, Caelan și Avetina.
  • Singura constelație care este prezentă în toate culturile lumii este un grup de 7 stele numit Pleiade.
  • Carul Mare este format din 7 stele.
  • Cultura hindusă vedică specifică 7 puncte energetice ale omului (chakre)
  • Bushido (Calea Războinicului) îi îndruma pe samurai să-și însușească cele ,,7 virtuți”
  • Dimensiunea unui ochi este a șaptea parte din lățimea feței
  • Capul reprezintă a șaptea parte din înălțime.
  • Gărgărițele au 7 buline negre.

Ai găsit informații interesante în articolul „Curiozități despre numărul 7” ? Ne poți ajuta cu un Like & Share. Mulțumim!

Lasă un răspuns