Unul dintre jocurile preferate ale copilăriei multora a fost Macao, un joc de cărți cu reguli ușor de reținut. Sigur, având în vedere că nu există o federație care să poată oficializa aceste Macao reguli, ele pot suferi mici modificări, după bunul plac al jucătorilor. Ele vizează, în general, valoarea de pe cărțile folosite pentru a exprima diverse “pedepse”. Indiferent de varianta în care se joacă, scopul jocului este acelașiși anume de a rămâne fără cărți în mână înaintea adversarului.
Istoric joc Macao
Este dificil de stabilit originea jocului Macao. Acest joc de cărți nu are însă nicio legătură cu orașul din China cu nume identic. Se presupune că provine din Europa, posibil din regiunea mediteraneană, unde jocurile de cărți au fost populare de secole. În România și în alte țări din Europa de Est, Macao a devenit foarte popular în secolul XX, când era jucat frecvent în cadrul familiilor sau al grupurilor de prieteni. Există asemănări între Macao reguli și alte jocuri de cărți cunoscute la nivel internațional, precum „Crazy Eights” sau „Uno”.
Cum se joacă Macao?
Aceste Macao reguli generale propun ca la un joc să participe între 2 și 6 jucători. Se folosesc toate cele 52 de cărți dintr-un pachet de joc, la care se pot adăuga cei doi jokeri (roșu și negru), în funcție de preferințele jucătorilor. Fiecare jucător primește 5 cărți, apoi se întoarce cu fața în sus următoarea carte din pachet și se așază pe masă. Restul cărților se pun în teanc cu fața în jos. Cartea întoarsă nu trebuie să aibă funcție specială. Jucătorul care începe trebuie să adauge o carte cu același semn ori aceeași valoare cu cea întoarsă de pe masă. La fel trebuie să procedeze și ceilalți jucători.
În cazul în care nu au în mână nicio carte de același simbol sau aceeași valoare cu cea de pe masă sau dacă nu au un as, jucătorii trebuie să tragă o carte din teanc. Totodată, dacă un jucător are mai multe cărți de aceeași valoare cu cea de jos (doi optari, doi nouari etc.), poate pune jos toate aceste cărți într-o singură tură, culoarea ultimei cărți plasate fiind cea cu care se va continua. Spre exemplu, dacă pe masă este un juvete de inimă neagră, iar tu ai în mână atât un juvete de treflă, cât și unul de romb, îi poți decarta pe amândoi. Dacă dorești ca treflă să fie culoarea cu care să se continue, plasează juvetele de romb peste cel de inimă neagră, iar cel de treflă peste cel de romb. Dacă dorești ca rombul să fie culoarea care contează în continuare, vei schimba ordinea celor două culori ale cărților pe care le pui jos.
Dacă nu mai sunt cărți în teancul de unde se trag cărți, atunci se pune deoparte ultima carte pusă jos de un jucător și se întorc cu fața în jos celelalte cărți. Acesta reprezintă noul teanc pentru a trage cărți. Aceste Macao reguli spun că atunci când un jucător rămâne cu o singură carte în mână, el trebuie neapărat să spună “Macao” înainte de a da jos penultima carte. În caz contrar, va fi penalizat și va trage 5 cărți din teancul de pe masă (sau câte se convin de către jucători înainte de startul jocului). Câștigătorul este acela care rămâne primul fără cărți în mână. De regulă, dacă se joacă Macao în 2, în 3 sau în 4, ultimul jucător care mai are cărți în mână pierde jocul. În schimb, dacă participă 5 sau 6 persoane, jocul este oprit atunci când al treilea jucător termină jocul.

Cărți speciale Macao
Mai jos vom prezenta cărțile cu valoare specială folosite cel mai des în acest joc Macao. Unii jucători pot păstra funcțiile speciale care rezultă din Macao reguli generale, însă pot schimba valoarea (cifra) cărților.
- 2 – următorul jucător trebuie să ia din teanc două cărți.
- 3 – următorul jucător trebuie să ia din teanc 3 cărți.
- 4 – următorul jucător trebuie să stea o tură (își pierde rândul).
- 7 – anulează orice pedeapsă.
- As – jucătorul care pune cartea jos poate schimba în ce culoare dorește (inimă roșie, inimă neagră, romb sau treflă).
În cazul jucătorului care ar trebui să execute pedeapsa (să ia două cărți, trei cărți sau să stea o tură), dacă are și el în mână o carte cu o valoare identică, o poate pune jos. În această situație, următorul jucător trebuie să ia din teanc suma cărților (4 sau 6, în acest caz) sau să stea două ture. Sigur, aceste Macao reguli nu sunt întotdeauna urmate cu sfințenie. Referindu-ne la acest caz, un jucător poate pune un treiar peste doiar sau un doiar peste treiar, iar jucătorul care urmează trebuie să ia din teanc suma cărților Macao penalizări.
Variante populare Macao
Macao este un joc versatil, iar anumite Macao reguli pot varia de la o regiune la alta sau chiar de la un grup de jucători la altul. Mai jos vom prezenta cele mai întâlnite versiuni ale jocului.
Macao reguli joc pe puncte
În acest caz, avem aceleași Macao reguli ca în varianta tradițională, punctele fiind date de valorile cărților. Astfel, cărțile de la 2 la 10 au punctajul înscris pe ele. Juvetele (J) are două puncte, dama (Q) are 3 puncte, popa (K) are 4 puncte, iar asul (A) are 1 punct. Astfel, punctele din mâna unui jucător se adună în momentul în care avem un câștigător. Una dintre alte Macao reguli nescrise spune că 7 este cartea care valorează 25 puncte. De asemenea, cine încheie jocul cu un 7 le dublează punctele celorlalți jucători ce mai au cărți în mână. Punctele se trec pe o foaie de hârtie sau, ca să ținem pasul cu tehnologia, într-un document Excel. Pierzătorul este cel care ajunge primul la 500 sau la un număr dinainte stabilit. Câștigătorul este cel ce are mai puține puncte.
Macao reguli joc cu jokeri multipli
În această variantă se folosesc mai mulți jokeri decât în jocul standard, iar aceștia pot avea efecte suplimentare. De exemplu, un joker poate forța un jucător să tragă 10 cărți, iar altul poate permite schimbarea întregii mâini cu un alt jucător.
Macao reguli joc cu “călcarea pe puncte”
În această variantă, dacă un jucător joacă o carte cu valoare numerică, următorul jucător trebuie să joace o carte de aceeași valoare sau o carte cu valoare mai mare. Dacă nu poate face acest lucru, trebuie să tragă o carte din teanc.
Strategii joc Macao
Și la Macao, la fel ca în majoritatea jocurilor de cărți, există mai multe strategii pentru a-ți înlesni drumul spre victorie. O primă strategie este aceea de a lăsa așii cât mai la sfârșit. Dacă se poate să se închidă cu ei, ar fi excelent. Să nu uităm, așii schimbă culoarea cărții ce trebuie jucate. Astfel, când mai ai două cărți în mână, dintre care un as, poți decarta asul și să schimbi în culoarea cărții pe care o mai ai în mână. Nu uita să spui “Macao” înainte de a coborî penultima carte.
O a doua strategie, derivată oarecum din prima, spune că poți trage o carte din teanc chiar dacă în mână ai o carte pe care o poți decarta. În acest fel, există șansa de a-ți veni una sau mai multe cărți cu simboluri speciale și să îți încurci adversarul în drumul lui către victorie.
Alternative joc Macao
Nu ai cu cine să joci Macao sau preferi jocuri pe mize mai mari decât punctele? Sau poate nu știi cum se joacă Macao? Un joc la care poți participa online și se aseamănă, într-un fel, cu Macao reguli este Baccarat. Poți întâlni jocul de Baccarat la majoritatea cazinourilor online licențiate în România. Dacă ești pasionat de jocurile de cărți cu strategii, poți încerca Blackjack. Pentru a juca pe bani unul dintre aceste două jocuri de cărți, trebuie să te înregistrezi la acel cazino online și, eventual, să accepți bonusul de înregistrare și/sau bonusul fără depunere care ți se oferă de către respectivul cazino. Poți juca Baccarat cu dealeri în cazinoul live, însă, înainte de a miza cu bani, fii sigur că ești la curent cu toate regulile Baccarat.