Unul dintre jocurile de cărți distractive, în special datorită regulilor sale ce fac apel la mimică și nu numai, este Kems. Acest joc de cărți se citește “chems”, însă nu există o variantă oficială de scriere a numelui. Unii îl scriu “kems”, alții “kemps” sau “chems”. Kems este un joc descoperit recent, neavând, așadar, o istorie foarte bogată. Se speculează că acesta își are originea în jocul francez “Carré Coupé”, care a apărut la începutul anilor 1990. O altă sursă susține că aceste Kems reguli au fost scrise de Cedric Louard în 1982. Cert este că aceste Kems reguli se bazează pe comunicarea verbală, dar și pe cea non-verbală. Durata unui joc de Kems este de aproximativ 15 minute.
Aceste Kems reguli spun că sunt necesari între 4 și 12 jucători și un pachet de cărți din care se scot jokerii. Înainte de a începe, trebuie formate echipe de doi jucători. Fiecare pereche trebuie să stabilească semnul secret prin care jucătorii se anunță reciproc că au format o pereche. Semnul trebuie să fie știut doar de cei doi.
Set Kems reguli și calcul punctaj
Scopul principal al jocului de Kems este acela de a aduna în mână patru cărți de aceeași valoare (patru de 3, patru de 4, patru de 5 etc.). De asemenea, se pun patru cărți pe masă cu fața în sus. Pe rând, fiecare jucător va lua cărți de pe masă, însă trebuie să pună jos același număr de cărți. Nu există restricții la numărul de cărți schimbate.
În cazul în care nimeni nu mai are nevoie de cărțile de pe masă, se spune că acestea s-au răcit, astfel că sunt strânse și înlocuite, începându-se o nouă rundă. În general, un joc de Kems are mai multe runde. Câștigă prima echipă care ajunge prima la 5 puncte, însă aceste Kems reguli pot fi schimbate după bunul plac al jucătorilor.
Când ai reușit să aduni în mână o pereche, aceste Kems reguli spun că trebuie să anunți partenerul de joc prin semnul dinainte stabilit, iar acesta trebuie să strige “Kems”. În cazul în care partenerul tău nu vede semnul secret, pierzi ocazia de a câștiga un punct. De asemenea, în cazul în care adversarul observă semnul tău secret și strigă “contra Kems” înainte ca partenerul tău să strige “Kems”, punctul va merge la ei. Însă, în cazul în care au strigat “contra Kems” la un semn fals făcut de tine, punctul va merge la echipa ta. Pentru corectitudinea jocului, în cazul unui “contra Kems” fals, trebuie ca jucătorul care e bănuit de kems să arate două cărți diferite, semn că nu a realizat kemsul. Totodată, sunt Kems reguli ce stipulează că în cazul în care ambii jucători ai unei echipe au o pereche, se strigă “dublu Kems”, iar echipa primește două puncte.

Strategii și semnale Kems pentru a purta echipa către victorie
Jucătorii cu experiență știu cum se joacă Kems astfel încât să își adjudece victoria mai ușor. Nu sunt Kems reguli privind un ghid pentru semne. Fiecare este liber să stabilească ce semn dorește, însă să aibă grijă și ca acesta să fie cât mai subtil, pentru ca adversarii să nu își poată da seama. Acest semn poate fi o atingere discretă a nasului, o încruntare a sprâncenelor, o privire într-un anumit punct sau chiar o atingere a telefonului mobil. În cazul în care jocul de cărți se joacă la o masă, se pot face semne coechipierului și pe sub masă, lucru care nu ar fi chiar fair-play. De aceea, sunt Kems reguli nescrise conform cărora dacă acest joc cu semne se joacă la masă, distanța dintre coechipieri să fie suficient de mare încât aceștia să nu se poată atinge.
Una dintre strategiile preferate ale celor care joacă Kems este inducerea în eroare a adversarului. În acest sens, se poate face un semn fals în mod discret, astfel ca adversarii să creadă că acela este semnul stabilit între tine și coechipier. O altă strategie o reprezintă observarea adversarului. Joacă un joc Kems sau două fără a te implica prea mult, punând accent, în schimb, pe observarea gesturilor fiecărui adversar în parte.
O strategie referitoare la stabilirea semnului de Kems între tine și coechipier o reprezintă alegerea unui semn cât mai natural. Dacă îi vei face cu ochiul coechipierului tău când ai realizat Kems, este foarte probabil ca adversarii să observe acest gest, să strige “contra Kems” și să “fure” punctul. În schimb, dacă, spre exemplu, stabilești drept semnal atingerea colțului unei cărți când ai realizat Kems, este foarte probabil ca acest gest să treacă neobservat de adversari.
Ideal ar fi ca la jocul de Kems să îți alegi un partener cu care te știi de mult timp și cu care te înțelegi din priviri, dacă se poate spune așa. În acest fel, există șanse mai mari ca el să nu rateze gestul tău dacă te afli în situația în care ai în mână 4 cărți cu aceeași valoare. Și viceversa este valabilă, evident.
Se poate juca online Kems?
Unul dintre puținele jocuri în echipă care nu poate fi jucat și în mediul online este Kems. După cum probabil ți-ai dat seama, acest joc Kems nu poate fi jucat online din cauza semnelor care trebuie stabilite cu coechipierul tău. Sigur, în cazul în care știi cum se joacă Kems, ești amator de aceste Kems reguli, dar nu găsești cu cine să joci, poți intra într-o comunitate a iubitorilor de Kems. Pentru a juca însă acest joc, trebuie să stabiliți un loc de întâlnire.Totodată, dacă ai chef de un joc de cărți, însă nu găsești partener, o recomandare ar fi aceea de a încerca un joc de cărți online. Pentru mai multă adrenalină poți încerca jocuri de cărți pe bani reali la unul dintre zecile de cazinouri online licențiate în România. În cazul în care nu ai deja cont la un cazino online, îți poți deschide unul și poți primi un bonus de înregistrare, unul care este, în general, destul de consistent. Poți alege unul dintre acele cazinouri care acordă și bonus fără depunere la înregistrare. De asemenea, sunt cazinouri online care îți oferă posibilitatea de a participa la jocuri de cărți în varianta demo, fără a investi bani la respectivul joc.