Meta Description: În acest articol vom prezenta un set de remi reguli, utile pentru cei dornici să încerce un nou joc distractiv, dar și de strategie.

Jocul de Remi sau Rummy, cum mai este cunoscut, este unul dintre cele mai populare jocuri de societate. După cum reiese și din denumire, jocurile de societate ne îndeamnă să socializăm cu oamenii din jurul nostru. Jocul de remi este apreciat de toate categoriile de vârstă, de la cei de 7 ani până la cei de 80-90 ani. Este un board game, termen împrumutat din engleză, piesele așezându-se pe o tablă remi. În funcție de numărul de persoane, un joc  remi poate dura câteva zeci de minute sau chiar peste o oră. Pentru a afla cum se joacă remi te invit să lecturezi în continuare acest articol.

Proveniența jocului de Remi

Jocul de remi a fost inventat în urmă cu aproximativ 80 ani de către un evreu născut în România și stabilit în Palestina, pe nume Ephraim Herțeanu. Ideea jocului i-a venit ca urmare a interzicerii jocurilor de cărți de către regimul comunist din România. Astfel, Herțeanu a transpus jocul de cărți într-unul cu piese din plastic, denumite și pietre. În 1978  Herțeanu a înființat compania Lemada Light Industries Ltd, cea care avea să producă primul joc remi. Denumirea “remi” provine de la jocul de cărți rummy originar din Mexic, în care cei care pierdeau trebuiau să plătească învingătorilor o sticlă de rom.

Tipuri joc Remi

Jocul de remi vine la pachet cu 4 tăblițe, fabricate din lemn sau din plastic. De asemenea, în interiorul unui joc de remi luat din magazin ar trebui să existe și o hârtie care să explice pe înțelesul tuturor cum se joacă remi. Există mai multe tipuri de remi reguli, precum Canastă, Burraco, Gin Rummy, remi indian, remi turcesc și lista poate continua. Indiferent de variantă, jocul de remi conține 106 piese. Este vorba de 104 piese cu numere (suite) de la 1 la 13, împărțite pe 4 culori, la care se adaugă doi jokeri. Fiecare suită are câte două piese identice (două piese de 5 galben, două piese de 8 roșu etc.). Jokerii pot înlocui oricare dintre pietrele de joc.

Remi reguli simplificate

La bază putem întâlni remi reguli simple, însă ele pot deveni mai complicate, în funcție de preferințele jucătorilor, dar și de varianta aleasă. Aceste remi reguli sunt aceleași, chiar dacă se joacă remi cu 2 jucători, cu 3 jucători sau cu 4 jucători. În cazul în care sunt 4 jucători se poate juca pe perechi, fiind remi reguli ce permit ca jucătorii din pereche să colaboreze pentru ca unul dintre ei să câștige.

Remi reguli simplificate

Înainte de startul jocului pietrele se amestecă (ideal, pe o masă). Apoi, se construiesc 15 grămezi de câte 7 pietre plasate cu fața în jos, grămezi care se așază unele lângă altele. Cu piatra rămasă, denumită Atu, se numără grămezile până la numărul indicat de acea piatră. La începutul jocului sunt remi reguli care spun că fiecare jucător primește câte două grămezi de 7 pietre. Astfel, prima piatră se va lua de pe acea grămadă, se va pune pe grămada următoare, aceasta fiind prima ce urmează a fi distribuită jucătorilor. Dacă piesa rămasă în plus este joker, jocul va fi dublu, iar piesa se va așeza pe prima grămadă. În cazul în care se termină grămezile de după Atu, se vor lua grămezi din partea de început. Din grămezile rămase se vor “trage” pietre în timpul jocului.

Cine are Atuul după împărțirea pietrelor primește automat 50 puncte. Primul jucător, care are 15 piese pe tablă, va fi primul care va da jos o carte. De asemenea, înainte de începerea jocului, un jucător care are o pereche de piese identice (același număr și aceeași culoare) poate anunța că are „Dublă”. Orice alt jucător care mai are o dublă o poate schimba cu a celuilalt. Jucătorii nu au voie să ofere informații exacte despre piesa pe care o schimbă; pot doar să precizeze dacă este dublă mare sau dublă mică. Se pot schimba doar duble de aceeași valoare („dublă mare” pe „dublă mare” și „dublă mică” pe „dublă mică”). Piesa 1 este considerată dublă mare. 

La fiecare tură, după ce a tras o piesă și înainte de a “arunca”, sunt precizate remi reguli conform cărora un jucător poate coborî suite și formații sau poate „lipi” piese la celelalte formații/suite aflate pe masă. Scopul jocului de remi este de a aduna piesele pentru a forma grupuri de „suite” și „formații”. Obiectivul jocului este de a închide pe tablă, iar pentru a câștiga trebuie să așezi piesele în formații. Terțele sunt formații de 3-4 piese cu același număr, dar de culori diferite. Suitele sunt alcătuite din cel puțin trei piese consecutive de aceeași culoare. O suită poate avea cel mult 13 pietre. Se consideră formație și 12-13-1. Trebuie să păstrezi o singură piesă separată de acestea. Aceasta se numește „piesă de închidere” și nu trebuie să fie lipită la nicio formație. Când un jucător mai are trei piese pe tablă, este obligat să-i anunțe pe ceilalți jucători, iar când mai are o singură piesă pe tablă o pune cu fața în jos și închide runda de joc.

Cum se calculează punctajul

Fiecare piesă are un anumit număr de puncte. Conform acestor remi reguli, piesele cu cifrele de la 2 la 9 valorează 5 puncte fiecare, iar cele cu numere de la 10 la 13 valorează 10 puncte. Cifra 1 este calculată la 25 de puncte la finalul fiecărei runde, iar în momentul etalării (coborârii) valorează 5 puncte în formația 1-2-3 și câte 10 puncte în formațiile 12-13-1 și în orice formație care conține trei de 1. Jokerul valorează echivalentul a 50 de puncte. Atenție, aceste remi reguli stipulează clar că cifra 1 poate fi folosită pentru a face o suită de tip 1-2-3 sau poate fi așezată după 13 pentru a face o suită de tip 12-13-1. Un 1 nu poate fi așezat niciodată în mijlocul unei suite, combinația 13-1-2 nefiind o suită validă.

Crezi că aceste remi reguli sunt prea complicate sau că jocurile ce implică o strategie nu sunt pe placul tău? O alternativă ar fi aceea de a te muta în mediul online și de a încerca păcănelele gratis, acestea fiind jocuri care nu se bazează pe o strategie. Păcănelele online pot fi jucate pe bani sau doar de distracție, multe site-uri prezentând și varianta demo a jocurilor, nu doar pe cea cu bani reali. Oferta este una bogată, zeci de furnizori prezentând jocuri cu diverse tematici, jocuri ce au menirea de a te relaxa.