Jocurile de cărți s-au regăsit în copilăria multora, în special a celor ce nu aveau acces la internet. Nu de puține ori ne puneam în rucsac un pachet de cărți de joc în drumețiile noastre cu mașina sau cu trenul. Unul dintre acele jocuri de cărți românești apreciate la acea vreme era Popa Prostu, un joc pe care mulți nostalgici încă îl mai joacă alături de copiii lor sau chiar cu persoane de aceeași vârstă.
Semnificația numelui “Popa Prostu”
Originea jocului este învăluită în mister, însă denumirea este una amuzantă, menită să stârnească un zâmbet. “Popa” face referire la cartea K, pe care este desenat un popă, în vreme ce “Prostu’” indică jucătorul care rămâne cu această carte la finalul jocului. Numele jocului surprinde esența sa: un amestec de noroc și ghinion, unde cel care ajunge să păstreze popa este declarat “prostu’”, un amestec de noroc și ghinion, similar cu ceea ce întâlnești la pacanele 7777, unde simbolurile aliniate pot aduce câștiguri mari..
Popa Prostu reguli
Scopul jocului Popa Prostu este acela de a avea în mână un set de 4 cărți de aceeași valoare. Popa de inimă roșie este introdus în joc ca un fel de joker. Dacă la final ai rămas cu el în mână, ai pierdut runda respectivă.
În joc se introduc patru cărți de aceeași valoare pentru fiecare jucător. Spre exemplu, patru șeptari, patru optari, patru nouari etc. Spre exemplu, dacă vor fi trei jucători, în pachet vor fi 13 cărți (4×3 + Popa de inimă roșie).
La fel ca orice alt joc de cărți, Popa Prostu este cu atât mai interesant cu cât sunt mai multe persoane în joc. Pot participa maxim 12 persoane. Se poate juca însă și în două persoane. La începutul fiecărui joc se amestecă bine cărțile, iar apoi se împart câte 4 cărți cu fața în jos jucătorilor, unul urmând a avea o carte în plus.
Cel care are 5 cărți în mână va începe și va plasa o carte pe masă, poziționată cu fața în jos. Înainte de a lua cartea însă, al doilea jucător trebuie să lase și el o carte jos. Atenție, poți alege doar cartea pe care o vei plasa jos, nu și pe cea pe care o vei primi de la adversar. Sigur, aceste Popa Prostu reguli pot fi schimbate oricând de comun acord, pentru ca jocul să fie unul mai strategic.
În momentul în care ai reușit să ai în mână patru cărți identice (de aceeași valoare), trebuie să le arăți pe masă. În acel moment jocul se încheie, toți ceilalți jucători trebuind, de asemenea, să arate cărțile. Cel care este prins cu Popa de inimă roșie în mână va fi pierzătorul rundei. Trebuie specificat însă că există posibilitatea ca, la finalul unui joc, nimeni să nu aibă popa în mână, această carte fiind cea rămasă jos. La începutul jocului va trebui luat în calcul și acest scenariu și va trebui să se decidă dacă Popa Prostu este jucătorul ce a pus cartea jos ultima dată sau cel care ar fi trebuit să o ia.
Popa Prostu este un joc de cărți unde o rundă, în general, nu durează mai mult de 10 minute. Sigur, asta depinde și de numărul de persoane care joacă Popa Prostu, dar și de viteza de reacție a jucătorilor.

Un joc la care poate participa întreaga familie
Regulile jocului sunt destul de simple. Popa Prostu este un joc amuzant cu cărți ce poate fi jucat chiar și de copii în vârstă de 3–4 ani. Asta deoarece nu este nevoie să fi învățat cifrele pentru a intui cum se joacă Popa Prostu. Este suficient ca jucătorului să i se spună că trebuie să colecteze în mână 4 cărți de aceeași valoare și că trebuie să scape de orice altă carte. De asemenea, pot participa la acest joc și membrii mai în vârstă ai familiei. Până la urmă, Popa Prostu este unul dintre acele jocuri de familie cu cărți menit să strângă laolaltă două sau mai multe generații.
Sfaturi pentru a nu pierde la Popa Prostu
Îți putem da câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare pentru a câștiga sau, cel puțin, pentru a nu pierde la Popa Prostu. Un prim sfat este acela de a avea stăpânire de sine și de a nu te deconspira în cazul în care ai luat popa. Apoi decide-te repede asupra careului pe care vrei să îl faci. Dacă nu vor veni însă cărțile de care ai nevoie pentru a face careul la care te gândeai inițial, alege un alt număr pentru realizarea lui.
Un alt sfat îl reprezintă inducerea în eroare a adversarului, făcându-l să creadă că ai popa în mână, când tu, de fapt, nu îl ai. Poți face asta poziționând o carte în mod diferit față de celelalte sau făcând gesturi din care să rezulte că ai popa în mână.
Ai grijă cum ții în mână cărțile și cum plasezi cartea pe masă cu fața în jos, astfel încât aceasta să nu fie văzută de adversari. Un element cheie referitor la cum se joacă Popa Prostu este viteza de reacție a jucătorilor, un joc mai dinamic fiind mai captivant. Nu ar trebui să stai prea mult pe gânduri atunci când îți vine rândul. Pe de altă parte, nu ar trebui nici să îți pierzi concentrarea.
Concluzionând, regulile jocului de cărți Popa Prostu sunt simple și ușor de înțeles, făcându-l accesibil persoanelor de toate vârstele. De asemenea, este un joc ce încurajează interacțiunea socială, poti incerca de asemenea si pacanele gratis, direct de pe site-ul nostru. Poate fi o modalitate distractivă de a aduce prietenii și familia împreună. În ciuda simplității sale, Popa Prostu este un joc care îmbunătățește gândirea strategică. Jucătorii trebuie să gândească în avans și să își planifice mișcările pentru a evita să rămână cu popa în mână. Cel care rămâne cu popa pierde jocul, iar, pentru un plus de distracție, câștigătorul are posibilitatea de a-l pedepsi. Sigur, în funcție de vârsta celor care joacă, pedepsele pot fi care de care mai năstrușnice. În fond, principalul scop al acestui joc este acela de a te distra.