Lampioanele, simbol al culturii populare chineze

Multe dintre sloturile online cu temă asiatică au printre simboluri Lampioane (felinare chinezești de hârtie).  Fie că sunt simboluri curente, ca în Super Lantern 8s de la Ainsworth, 2 Dragons și Dragon Reels de la EGT, sau simbol Scatter, ca în Lanterns & Lions de la iSoftBet sau Imperial Riches de la NetEnt. Lampioanele adaugă eleganță și culoare rolelor și sunt simboluri destul de frecvente întâlnite la păcănele online. Prin urmare, ți-am pregătit un articol dedicat acestor  obiecte cu origini asiatice, din care vei afla o mulțime de informații interesante.

Cum au apărut lampioanele

Primele informații despre lampioanele chinezești provin din timpul dinastiei Han de Est (a doua eră a Dinastiei Han – 25-220 d.Hr.). Ele au apărut după ce chinezii au acoperit lumânările cu o structură din lemn, bambus sau paie de grâu, peste care au întins hârtie sau mătase subțire. Prin încălzirea aerului, s-a obținut un efect de balon.

După ce felinarele de hârtie au câștigat în popularitate, au fost adoptate de călugări pentru a-l celebra pe Budha. Un împărat credincios a impus această practică. Cu timpul, lampioanele au devenit obiecte obligatorii în cadrul diverselor sărbători și festivaluri. Aceste practici au câștigat și mai mult în popularitate în timpul dinastiei Tang (618-907 d.Hr.) când locuitorii le lansau spre cer ca mulțumire pentru timpurile pașnice și prospere.

Principalele 3 tipuri de Lampioane

Tipuri de lampioane

  • Lampioane suspendate – sunt cele mai comune și pot întâlnite la majoritatea restaurantelor și afacerilor chinezești ca decorațiuni. Ele pot fi agățate și în spații publice unde, în multe cazuri fiind utilizate ca lumini stradale. Considerate simboluri norocoase, ele au și rolul de a speria monstrul Nian în timpul Festivalului de Primăvară. Acest tip de lampion poate fi întâlnit pe rolele din păcănelele online 2 Dragons de la Amusnet Interactive.
  • Lampioane zburătoare – funcționează ca niște baloane cu aer cald și sunt lansate în număr mare în timpul festivalurilor.
  • Lampioane plutitoare – cu forme diverse, ele sunt eliberate pe apă și creează impresia că luminează atât pe suprafața acesteia, cât și pe cer.

Ce semnificație au formele și culorile unora dintre felinarele chinezești

Pe hârtia sau mătasea lampioanelor sunt imprimate mesaje de mulțumire, ghicitori sau reclame cu caractere tradiționale chinezești. Cum sunt foarte folosite în timpul festivalurilor, ele au forme și culori diverse, unele dintre ele având semnificații specifice. În general, scrierile de pe felinarele chinezești transmit urări de sănătate și viață lungă, pentru un viitor bogat sau diverse mesaje.

Lampioanele – un simbol al culturii populare chineze

Află acum ce semnificație au mesajele scrise pe felinarele chinezești

Cea mai comună formă a lampioanelor este cea rotundă. Aceasta simbolizează întregul și uniunea. Forma asemănătoare cu luna plină fac acest gen de felinare de hârtie foarte apreciate în timpul Festivalului Felinarelor sau al Festivalului de Toamnă.

Lampioanele pot să aibă și alte forme geometrice, de semne zodiacale, de dragoni (simbolizează puterea), flori și fluturi (reprezintă fericirea), bambus (rezistența) sau plante (dezvoltarea). Culorile lampioanelor pot atinge o gamă foarte largă, dar unele dintre cele comune au semnificații bine înrădăcinate.

🔴 Lampioanele roșii 🔴 sunt cele mai comune și, în afara Chinei, sunt un element de identificare a comunităților, fiind agățate pe tot parcursul anului în cartiere și pe clădirile afacerilor. În China roșul este culoarea bogăției, a prosperității și a reușitei.

🟡 Lampioanele galbene 🟡 sunt asociate cu norocul și neutralitatea. Reprezentând preocuparea pentru dezvoltarea spirituală, ele sunt utilizate frecvent de comunitățile budiste. Galbenul este culoarea imperială.

🟢 Lampioanele verzi 🟢 simbolizează sănătatea, prosperitatea și armonia.

Festivalul Felinarelor marchează finalul sărbătoririi Anului Nou Chinezesc

După cum aminteam, lampioanele sunt folosite în timpul tuturor sărbătorilor și festivalurilor din China, dar ele au și propria sărbătoare. Deși nu figurează printre cele 7 Sărbători majore ale Chinei, iar oamenii nu au liber de la serviciu, Festivalul Lampioanelor este extrem de popular, fiind preluat de alte țări asiatice, dar și de țări unde s-au dezvoltat comunități chineze importante. În țara Marelui Zid, el este numit Yuánxiāo jié (Festivalul Lampioanelor) sau Shàngyuán jié (Festivalul Shangyuan).

Festivalul Felinarelor este celebrat la sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie, în a 15-a zi a primei luni din calendarul chinez și coincide cu  terminarea Festivalului de Primăvară, sărbătoarea Anului Nou Chinezesc. Festivalul onorează strămoșii decedați și promovează reconcilierea, pacea și iertarea. În timpul acestuia, casele sunt împodobite cu felinare colorate, unele dintre ele având scrise ghicitori a căror dezlegare este recompensată cu cadouri. În timpul festivităților sunt organizate parade, dansul leului și al dragonului, și se consumă Tanguyuan, o delicatesă locală (biluțe de orez umplute cu fructe și nuci).

Pentru mulți, Lantern Festival a însemnat un fel de Zi a Îndrăgostiților în China, deoarece în timpul acestuia, în mod excepțional, femeile aveau posibilitatea să părăsească locuințele, iar interacțiunea în cadrul grupurilor a avut și o latură romantică. Această idee este mai mult o speculație, deoarece chinezii organizează Festivalul Qixi (Ziua Îndrăgostiților) în a 7-a zi din a 7-a lună din Calendarul Lunar Chinezesc.

Originile Festivalului Felinarelor de Hârtie (Lantern Festival)

Nu sunt date exacte despre apariția acestei sărbători, dar, ca cele mai multe astfel de evenimente populare din China, are o lungă istorie. Se știe cu siguranță că în zilele noastre această sărbătoare durează o zi, dar, în timpul Dinastiei Tang (618 – 9097 d.Hr.), dura 3 zile, în timpul Dinastiei Song (960 – 1279 d.Hr.) a fost extinsă la 5 zile, pentru ca în timpul Dinastiei Ming (1368 – 1644 d.Hr.) festivitățile să dureze până la 10 zile.

🥳 Festivalului Lampioanelor îi sunt atribuite mai multe origini 🥳

  • Se presupune că, într-o perioadă de avânt a credinței budiste, Împăratul Ming din Han (58 – 75 d.Hr.), susținător al acesteia, aflând că unii călugări aprindeau felinare în a 15-a zi a primei luni, a decretat ca palatele imperiale și gospodăriile să facă același lucru.
  • O poveste destul de răspândită atribuie apariția Festivalului Împăratului de jad (una dintre reprezentările primului Zeu). Când Cocorul preferat al acestuia a fost ucis de oamenii dintr-un sat, el a plănuit o furtună de foc în a 15-a zi a primei luni. Fiica sa i-a avertizat pe sătenii care, pentru a-l păcăli, au aprins felinare roșii, au pus focuri și au lansat artificii. De atunci, în a 15-a zi din prima lună, locuitorii au sărbătorit salvarea satului.
  • Unii chinezi cred că Festivalul Lampioanelor a apărut în timpul primului împărat. Qin Shi Huang i-ar fi cerut zeului cerului, Taiyi, vreme favorabilă și sănătate pentru popor. Cum acesta i-a ascultat rugămintea, el a ordonat ceremonii speciale de mulțumire în fiecare an.
  • Și taoismul revendică această sărbătoare. Se spune că în a 15-a zi a primei luni este sărbătorit Tianguan, zeitatea taoistă asociată norocului. Adepții organizează festivități pentru invoca norocul.
  • O altă legendă se referă la Dongfang Shuo, consilierul împăratului Han, și la Yuan-Xiao, o slujnică ce dorea să se sinucidă deoarece nu putea să-și întâlnească familia. Într-un context complicat de întâmplări, Shuo reușește să o reunească pe Yuan-Xiao cu familia ei. Complotul presupune ca fiecare gospodărie să aprindă felinare roșii pentru a-l domoli pe Zeul Focului care dorea să ardă orașul. Mai mult, în a 15-a zi a primei luni, slujnica trebuia să gătească tangyuan (găluște dulci), un desert preferat de Zeul Focului.

Lampioanele sunt vedetele sărbătorii 

Așa cum este firesc, cele mai așteptate momente ale Festivalului sunt spectacolele cu lampioane.  Imaginația participanților nu are limite, așa că lampioanele clasice (roșii, de mărimea unei mingi de baschet) sunt concurate de unele cu aceeași formă, dar gigantice, dar și de felinare de forme, mărimi și culori foarte variate. Vei întâlni pe străzi animare reale sau imaginare, flori, plante sau chiar palate gigantice. De multe ori acestea sunt parte a unui aranjament care redă fragmente din povești istorice sau mitologice.

Astăzi, felinarele sunt construite din țesături aplicate peste rame de sârmă și sunt iluminate cu leduri. Cu toate astea, în multe zone sunt interzise felinarele zburătoare din cauza riscului de incendiu. Acolo unde sunt acceptate, acestea creează un spectacol fantastic care merită văzut.

Alte manifestări prilejuite de Festivalul Lampioanelor

❔Dezlegarea de ghicitori❔

Asocierea felinarelor de hărtie cu ghicitori a început din timpul dinastiei Song. Inițial ele aveau rol de distracție, cei care le dezlegau primind un premiu. Ulterior, ghicitorile au fost folosite pentru a-i da sugestii împăratului. Pentru a evita eventuale pedepse în cazul în care acesta nu ar fi fost de acord cu sugestiile, răspunsurile la ghicitori puteau fi interpretate. De aceea, și astăzi ghicitorile sunt foarte dificile, punându-i în dificultate chiar și pe unii dintre cei mai inteligenți oameni. Apropo, dacă îți plac ghicitorile, poți încerca un slot online cu mult potențial Riddle Reels – click aici!

🥮Consumul de găluște dulci (tangyuan)🥮

Găluștele dulci sunt bile de făină de orez cu umplutură dulce, cel mai frecvent pastă de susan negru.  Fierte în apă sau la aburi, iar uneori prăjite, acestea sunt servite într-o supă foarte subțire. În mod tradițional albe, ele au căpătat în timp și alte culori, cum ar fi roz, portocaliu sau violet. Astăzi se folosesc diverse condimente și au fost create și sortimente de tangyuan sărat.

În trecut gătitul tangyuanului era foarte complicat. Era necesară o râșniță grea de piatră, iar orezul dulce trebuia înmuiat o noapte. După ce era măcinat, amestecul rezultat era lăsat la scurs o zi pentru a se obține aluatul. Abia după aceste manopere începea pregătirea umpluturii dulci.

💃Dansuri ceremoniale💃

Dansul leului este un amestec de mișcări acrobatice executate de 2 persoane care poartă un costum de leu. Animale foarte puternice, leii sunt asociați în cultura chineză cu norocul și prosperitatea financiară. Dragonii sunt parte integrantă a culturii populare chineze și nu aveau cum să lipsească de la sărbători. Dansul Dragonului este mult mai complicat deoarece costumul necesită un număr mare de dansatori și o bună coordonare. Creaturi puternice, dar binevoitoare, dragonii sunt considerați simbol al norocului.

🎆Focul de artificii🎆

Ca la mai toate sărbătorile din lume, focurile de artificii pun capăt evenimentului. Mai mult, chinezii folosesc artificiile în primele 15 zile ale anului. Spectacolul cu artificii completează într-un mod magic zborul felinarelor de hârtie.

Top Cazinouri
Bonus 3.000 lei + 400 Rotiri Gratuite
Depune 50 RON și primești 100 de Rotiri Gratuite
Pachet bonus până la 2.800 Lei + 720 Rotiri Gratuite
2.500 RON + 500 Rotiri Gratuite Amusnet(EGT)
Bonus 2.500 lei + 300 Rotiri Gratuite
Cele Mai Noi Păcănele
Jocul ca la aparate Star Pops
Jocul ca la aparate Star Pops

Jocul ca la aparate Star Pops. Joacă gratis unul dintre cele mai noi sloturi de la Relax Gaming, Câștiguri în cascadă, Cumpără Speciala.

Jocul ca la aparate Plunderland
Jocul ca la aparate Plunderland

Jocul ca la aparate Plunderland. Servește ceaiul alături de Alice in Țara Minunilor, in slotul de la Relax Gaming. Cumpără Speciala. Rotiri Gratuite.

Jocul ca la aparate Jurassic Party
Jocul ca la aparate Jurassic Party

Încearcă gratis jocul ca la aparate Jurassic Party de la Relax Gaming! Slot nou, simboluri cu dinozauri, Cumpără Speciala, Rotiri Gratuite.

Păcănele NoLimit City Misery Mining
Păcănele NoLimit City Misery Mining

Păcănele NoLimit City Misery Mining. Aventurează-te in adâncurile minei și descoperă comori fabuloase! Cumpără Speciala, 70.000 x miza / rotire.

Jocul ca la aparate Punk Toilet
Jocul ca la aparate Punk Toilet

Jocul ca la aparate Punk Toilet. Nimeni nu putea mai bine să creeze o asemenea capodoperă graffiti inspirată din toalete. Cumpără Speciala.